logo
  • Τηλέφωνο
    2310 254 420
  • Επικοινωνία
    info@microlabs.gr

Τροφική δυσανεξία

Το γαστρεντερικό μας σύστημα είναι το βασικότερο θεμέλιο της υγείας. Πολλοί ερευνητές το χαρακτηρίζουν ως «δεύτερο εγκέφαλο». Ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή πέψη, αφομοίωση, μεταβολισμό της τροφής και τη θρέψη των κυττάρων. Στους περισσότερους ανθρώπους το γαστρεντερικό σύστημα δυσλειτουργεί, με συμπτώματα δυσπεψίας, δυσαπορρόφησης, εντερικής δυσβίωσης και χρόνιων υποκλινικών φλεγμονών.

Πολύ απλά θα πούμε ότι το υγιές πεπτικό σύστημα πρέπει να εκτελέσει δύο βασικές λειτουργίες. Η πρώτη είναι η σωστή αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών της τροφής και η δεύτερη, η αποβολή των άχρηστων ή τοξικών στοιχείων της.

Λόγω της ανισορροπίας που αρχίζει ακόμα και από το στόμα, της υποχλωριδρίας που συχνά παρατηρείται στο στομάχι και οδηγεί σε ατελή πέψη, της ελλειπούς αλκαλοποίησης της τροφής στο δωδεκαδάκτυλο και στο λεπτό έντερο, της δυσβίωσης στο παχύ έντερο – το πεπτικό σύστημα δυσλειτουργεί, παρουσιάζει φλεγμονές, οι λάχνες και τα τοιχώματα του εντέρου αδυνατούν να αφομοιώσουν όλα τα θρεπτιά συστατικά ενώ πράλληλα επιτρέπουν σε τοξίνες και μακρομόρια να εισέλθουν στην κυκλοφορία. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται σύνδρομο διαπερατού και διαρρεόντος εντέρου. Έτσι κινητοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθώντας να προφυλάξει τον οργανισμό από τους «εισβολείς» και παράγει αντισώματα της κατηγορίας των IgG4 αντισωμάτων. Η παραγωγή πολλών τέτοιων αντισωμάτων δεν προκαλεί αλλεργία (στην οποία υπάρχουν IgE αντισώματα), ούτε έμμεση αλλεργική αντίδραση. Εδώ παρατηρείται το φαινόμενο της τροφικής δυσανεξίας. Τα συμπτώματα δεν είναι άμεσα αντιληπτά από τον οργανισμό, καθώς μπορούμε να νιώσουμε απλά ένα φούσκωμα, αδιαθεσία, δυσπεψία και αργότερα κούραση, πονοκέφαλο, πρήξιμο, κατακράτηση υγρών, νωθρότητα – έλλειψη ενέργειας και πιο σοβαρά που δύσκολα όμως μπορούν να συνδεθούν με την κατανάλωση της συγκεκριμένης τροφής, αφού μπορεί να περάσουν έως και 72 ώρες από τις πρώτες εκδηλώσεις των συμπτωμάτων αυτών. Ίσως να φαίνεται μικρό το κακό, όμως η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη. Με τον καιρό δημιουργούνται πολλά προβλήματα σε όλον τον οργανισμό.

Η υποβάθμιση της λειτουργικότητας του πεπτικού συστήματος, έχει ως αποτέλεσμα την ατελή αφομοίωση της τροφής και των απαραιτήτων μικροθρεπτικών συστατικών της – βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία- την πρόκληση φλεγμονών σε άλλα συστήματα, λόγω δημιουργίας ανοσοσυμπλεγμάτων, την ανισορροπία του νευρο-ανοσο-ενδοκρινικού άξονα λόγω έλλειψης απαραίτητων συστατικών κ.α.

Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, πολύ επιζήμιος για ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πώς μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι έχουμε τροφική δυσανεξία;

Η διαπίστωση των τροφικών δυσανεξιών μπορεί εύκολα να ανιχνευθεί με την εκτέλεση ανοσοαντίδρασης, παίρνοντας αίμα και προχωρώντας σε ανίχνευση αντισωμάτων IgG4.